DomaDom in vrtKaj septembra postoriti na vrtu?

Kaj septembra postoriti na vrtu?

Ko pride tisti čas, ko se moramo počasi posloviti od poletja, vročih dni na plaži in druženja ob sladoledu in hladni pijači, ko je čas za odhod v šolo, pride do miselnega preklopa z dopustniškega formata na delovnega, pa tudi na določene zadeve, ki se v septembru odvijajo na našem vrtičku.

Čeprav je iz uvoda razbrati, da gre za obdobje, ki je nekoliko žalostno, pa temu v resnici ni tako. Otroci se veselijo šole in snidenja s svojimi sošolci in prijatelji, tudi odrasli pa radi nekoliko lažje vdihnemo bolj svež zrak in se posvetimo rečem, ki jih imamo radi. Seveda smo radi tudi na vrtu.

Pobiramo in sadimo

September je mesec, ko na vrsto pride pobiranje določenih vrst zelenjave, kot so na primer bučke, paradižnik, kumare, nekatere vrste solat in tako dalje. Prav tako pa napoči idealen čas, da posadimo nekaj novih, ki nam bodo v očeh kmalu narisale iskrice veselja.

Spomladansko zelje, redkvice in špinača so le nekatere izmed teh. Prav tako poskrbimo za svoja zelišča in jih pred zimo umaknemo na toplo, v notranjost hiše. V ta namen je dobro prej preveriti, ali imamo dovolj lončkov in seveda tudi prostora, kamor jih bomo shranili.

Shranjevanje pridelka

Na nekaterih vrtovih bo pridelka več, na drugih manj, kljub temu pa je pomembno, da imamo izdelan načrt, kaj storiti s presežkom vseh vrtnin. Seveda le te gojimo z željo, da bomo imeli na mizi ves čas zdravo in svežo zelenjavo, a tudi tisto, ki ostane, lahko primerno shranimo in jo uporabljamo skozi celo leto.

Odvisno od vrtnine, pa tudi želja posameznika, lahko te zamrznemo ali morda vložimo. Pri vlaganju lahko uporabimo klasično metodo s kisom, lahko pa vlagamo tudi v olje ali slanico. Pri tem je treba biti pozoren na to, da so stekleni kozarci ustrezno pripravljeni oziroma sterilni, sicer se nam bo pridelek v njih pokvaril.

Pravilno zamrzovanje

Pomembno je, da se pred zamrzovanjem zelenjavo previdno očisti in obreže morebitne poškodovane dele. Če je to za vas sprejemljivo, je morda celo najbolje, da tako očiščeno zelenjavo narežete na manjše kose, ker bo na ta način zavzela precej manj prostora v zamrzovalniku. Tega je pa tako vedno premalo, mar ne?

Če želite biti prepričani, da ste pred shranjevanjem zelenjavo dodobra zaščitili in uničili morebitne škodljive encime, jo blanširajte. Vsekakor se pred samim postopkom zamrzovanja pozanimajte, kako pravilno izvesti ta postopek pri posamezni vrtnini, da vam ne bi bilo kasneje žal.

Zamrzujte čim hitreje

Znano je, da je zamrzovanje živil eden tistih postopkov, pri katerih se živilo najmanj osiromaši njegovih dobrih lastnosti. Pri zamrzovanju za najboljši postopek velja hitro zamrzovanje, ki ohrani kar največ vitaminov in mineralov v posamezni vrtnini oziroma sadju.

Pa še en nasvet pred zamrzovanjem zelenjave. Če smo prej omenili blanširanje za uničenje škodljivih encimov, pa to ne pride v poštev v primeru shranjevanja paradižnika in sadja.

Pa veliko pridelka v vaši ozimnici vam želimo!

Naslednji članek
Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave