DomaOdnosi in partnerstvoOsnove zdravega partnerstva

Osnove zdravega partnerstva

Marsikdo bi na hitro naštel, kaj so zanj osnove zdravega partnerstva, a bi v preveliki vnemi verjetno pozabil, da je potrebno upoštevati še mnenje partnerja, ki ni nujno povsem enako njegovemu. Prav zato je ena prvih osnov zdravega partnerstva vsekakor medsebojno spoštovanje in spoštovanje različnih mnenj.

Brez tega se bosta dva posameznika zelo težko razumela, ko bosta začela živeti skupaj in se bosta morala o praktično vsem odprto pogovoriti. Vztrajanje pri svojem vodi v prepir in zamere, tega pa si v partnerskem odnosu seveda nihče ne želi.

Stanje v spalnici

Vse prepogosto se dogaja, da partnerja pri zakonskem svetovalcu izpostavljata pomanjkanje spolnosti. Naj bo to očitek z njene ali pa z njegove strani, gre za del partnerskega odnosa, ki je silno pomemben. Vsekakor tudi ena od osnov zdravega partnerskega odnosa.

Seveda to ne pomeni, da je potrebno biti vedno pripravljen na spolnost, saj se prav vsi soočamo s trenutki, ko nam to ne paše, a daljša odsotnost intimnih trenutkov vsekakor nakazuje na težave. Lahko gre zgolj za trenutno zmanjšanje želje po spolnosti zaradi stresa ali določenih skrbi, morda za zdravstvene težave enega izmed partnerjev ali pa kaj povsem tretjega.

Odprt in iskren pogovor

Ko že govorimo o spolnosti in težavah pri tem delu partnerstva, dodajmo, da je tovrstne težave moč reševati le z iskrenim pogovorom. Zaupajta si svoje misli, morda strahove in se o njih pogovorita. Če partner ne ve, zakaj prihaja do težav, bo postal zaprt vase, precej pogost pa je tudi nastanek ljubosumja.

Pogovarjati se je potrebno o vsem, ne le o spolnosti. Morda se bo komu zdelo nepomembno, a za vzdrževanje lepega partnerskega odnosa je pomemben tudi na videz nepomemben pogovor o tem, kaj bosta tisti dan skuhala, kam bosta odšla na razvedrilo, morda na sprehod v naravo.

Komunikacija je tisti kanal, ki preprečuje morebiten nastanek šuma v samem odnosu dveh partnerjev. Četudi se o vsem ne strinjata, pa si morata to povedati in poiskati pot oziroma rešitev, ki bo sprejemljiva za oba. S kompromisi se da živeti, zato so tudi ti ena od osnov zdravega partnerstva.

Sprejemanje kompromisov

Ne glede na to kaj je všeč enemu, je potrebno prisluhniti tudi željam drugega. Sprejemanje kompromisov ne sme iti nikoli na škodo enega izmed partnerjev, pač pa mora voditi do reka »volk sit, koza cela«. Če je le možno seveda. Eden takšnih kompromisov je denimo, kam na dopust.

Ona bi šla na oddih v idilično Toskano, on pod palme v Dalmacijo. Rešitev bi bila, da gresta letos po njenih željah, naslednje leto po njegovih. Ali pa, če obstaja možnost, v istem letu razdelita dopust tako, da bosta oba prišla na svoj račun. Sprejemanje kompromisov bo prišlo prav na vseh področjih, kot so prehrana, obiskovanje prireditev, rekreacija, zabavanje s svojo družbo, oprema doma in tako dalje.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave