DomaProsti časKaj pa, če ne grem na dopust?

Kaj pa, če ne grem na dopust?

Prav nobene potrebe ni, da bi mislili na dopust kot na potovanje, ki se odvija na morju ali v kakšnem drugem turističnem središču. Marsikdo ima s pojmovanjem besede »dopust« precejšnje težave. Nekatere pestijo številke na tekočem računu, druge morda ne vleče nikamor, a kljub temu je moč svoj dopust ali prosti čas preživeti nadvse prijetno.

Najprej se je potrebno vprašati, čemu je sploh namenjen dopust. Naj gre za premor med šolanjem ali pa službo, je dopust tisti skupek dni, ko se človek odklopi od dela in v mislih preklopi na počitek in užitek. Za kaj takšnega pa vsekakor ni potrebno oditi nekaj sto kilometrov stran od doma.

Kaj početi med dopustom?

Že res, da se večina sodelavcev in prijateljev pogovarja o letnem dopustu v smeri preživljanja le-tega nekje ob obali. Če sami ne čutite potrebe po morju ali pa vam tega ne dopušča vaš proračun, ni s tem nič narobe. Pomembno je, da dopust izkoristite tako, kot si sami želite.

Dopust, kot ga želite
Pomembno je, da svoj dopust izkoristite tako, kot si sami želite.

Preživljanje dopusta pomeni, da človek teden ali dva preživi tako, da ne razmišlja o delu in težavah ter ni obremenjen z vsakodnevnimi zahtevami in pričakovanji. Nekomu bo dovolj že sprehod ob reki, hoja v hribe ali morda nekaj dni počitka v planinski koči.

Berite knjige

Ker je med letom precej težko najti čas za sproščeno branje priljubljenega čtiva, lahko dopust izkoristite tudi za to. Obisk planin ali bližnjega parka lahko dopolnite s kakšno urico branja na prostem. Uživajte v čtivu, ki vas izpolnjuje, ali pa se popeljite do neverjetnih dogodivščin knjižnih junakov.

Ob dobri knjigi se ljudje sprostimo in začutimo tisto nekaj več, kar tiči nekoliko globlje v nas. Na ta način tudi osebno rastemo, vpijamo nova znanja in se izobražujemo. Branje knjig je vsekakor nekaj, kar se znajde na samem vrhu seznama marsikaterega dopustnika.

Ustvarjajte

Če v vas tiči umetniška žilica, radi slikate, fotografirate ali pišete, potem se boste med dopustom z velikim veseljem lotili svojega naslednjega podviga. Denimo, da bi radi napisali zanimivo zgodbo, razpletli kakšen misterij, ki se dogaja v enem izmed priljubljenih slovenskih krajev.

Obisk tega kraja vas bo navdal z vso potrebno energijo in vam dal bližnji vpogled v to, kako bi se določeni deli v zgodbi odvijali. Presenečeni boste, kako hitro boste prebili morebitno pisateljsko blokado in se zapodili preko tipkovnice.

Prenovite svoj dom

Morda ste si že pred časom zaželeli nekoliko prenoviti svoj dom. Imate manjšo delavnico in ste spretni z orodjem? Med dopustom boste imeli dovolj časa, da boste vse svoje zamisli prenesli v realnost. Izdelajte unikatne police, mizo, okvirje za slike ali pa prebelite in zamenjajte zavese.

Naj ne bo prenova doma zgolj garanje, ampak pri tem raje uživajte. Uporabite svojo kreativno žilico in dodajte stanovanju pridih tistega, kar skrivate globoko v sebi. Barve, vzorci, naravni materiali, …

Na koncu lahko še enkrat povzamemo, da je dopust lahko prijeten tudi, če ga preživimo na nekoliko drugačen način. Lahko pa ga seveda razdelite na več delov in se svojih osebnih projektov lotite po kosih. Pomembno je, da pri tem uživate in pozabite na službo ter druge vsakodnevne obveznosti.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave