DomaDom in vrtUporaba sivke - možnosti je veliko

Uporaba sivke – možnosti je veliko

Sivka ali lavandula je rastlina, ki je znana praktično vsem. Nekaj drugega pa je, če se vprašamo, ali vemo, kaj vse lahko pripravimo iz te čudovite zdravilne rastline. Izdelke iz sivke nadvse radi prodajajo na obali in v turističnih središčih, kjer s svojim vonjem in značilno nežno barvo osvajajo srca kupcev.

S sivko je tako, da jo lahko uporabljamo v smeri lepote in zdravja ali pa z njo zgolj popestrimo in okrasimo svoj dom. Je izjemno prijetnega vonja, prijetna pa je tudi na pogled, če jo denimo posušimo in lično postavimo v izbrano vazo. Ampak kaj vse lahko pripravimo iz te krasne rastline?

Zaščita pred nadležnimi žuželkami

Čeprav ste si morda polja sivke predstavljali zgolj na podlagi ogledanih romantičnih filmov, pa je ta še kako dobrodošla v prav vsakem domu. Morda ste že slišali, da zanesljivo in učinkovito odganja molje, ampak ali ste vedeli, da se zelo dobro izkaže tudi v boju proti komarjem?

Recept za zaščito pred komarji in ostalimi insekti je sila enostaven. V razpršilko vlijte 100 ml destilirane vode, v katero kanite 20 kapljic eteričnega olja sivke. S tem pripravkom se nato popršite po koži in bodite brez strahu pred nadležnimi piki komarjev. Imejte pa v mislih, da se uporaba eteričnega olja sivke ne priporoča nosečnicam in otrokom.

Sivka pomirja

Ste kdaj po prihodu na turistično destinacijo opazili, da vas na posteljnini ali v vazi čaka posušena sivka? Njen vonj je izredno pomirjujoč, ob tem pa odganja tudi komarje, ki vedno znova pokvarijo naš dopust. Tega se vaš gostitelj še kako dobro zaveda, zato ve, da bo s to potezo pridobil še nekaj več vašega zaupanja in hvaležnosti.

Sivka pomirja
Vonj sivke je izredno pomirjujoč in odganja komarje.

Kadar boste doma še posebej nemirni in razdraženi, kanite nekaj kapljic eteričnega olja sivke na vzglavnik in vonj sivke vas bo v trenutku zazibal v miren spanec. Eterično olje pa lahko uporabite tudi v kombinaciji z izparilnikom, ki bo s svojim vonjem obogatil zrak v prostoru in vas navdal z mirnostjo.

Lahko pripravke iz sivke tudi uživamo?

Še posebej dobrodošel je seveda čaj iz sivke, ki pomaga pri težavah z nespečnostjo. Sivkine cvetove prelijte z vročo vodo in pustite, da izpustijo svoje učinkovine. Takšen čaj pred spanjem vas bo zagotovo pomiril in vas pripravil na dolg in kakovosten spanec.

Sivka pa je dobra tudi za kožo. Tako kot blagodejno vpliva na naš spanec, je njen učinek blagodejen tudi na kožo. Prisotnost sivke boste velikokrat zaznali v izdelkih za masažo in v mazilih, ki odpravljajo težave s sklepi. Kar je še posebej dobrodošlo, je, da sivka ne draži kože in jo lahko nanašamo direktno nanjo.

Okrasite svoj dom s sivko

Sivka ni dobrodošla zgolj kot rastlina s pomirjevalnim učinkom, ampak tudi kot dekoracija doma. Ima zelo lepe barve in sestavo, ki v domove vedno znova vnese nek občutek pristnosti, mirnosti in sproščenosti. Seveda ob tem ne smemo zanemariti vpliva njenega vonja na ljudi, kot tudi ne njene zaščite pred molji in komarji.

Naj sivka postane kraljica vašega doma in dobrega počutja!

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave