DomaProsti časPikado - vodič za začetnike

Pikado – vodič za začetnike

Po napornem delovnem dnevu se nadvse radi zatečemo v svoj dom, morda ležemo na kavč in prižgemo televizijo. Morda se nam za hipec celo utrne misel na sprehod, tek ali kakšno športno udejstvovanje, a nas kmalu zatem mine. Še posebej kadar imamo doma še partnerja, otroke ali zabavne sosede, pa lahko pomislimo tudi na pikado.

Gre za sila priljubljeno igro oziroma šport, ki se ga povsem nezasluženo drži oznaka gostilniške igre. Pikado se namreč igra tudi na povsem resnih tekmovanjih z visokimi nagradnimi skladi. Pa opustimo za trenutek idejo, da bi se kosali s svetovnimi velemojstri. Želimo se sprostiti in se ob tem zabavati.

Elektronski pikado

Verjetno večina pozna elektronski pikado, kakršnega je moč srečati v praktično vsaki gostilni. Gre za precej veliko in dokaj drago napravo, a prav nobene potrebe ni, da bi se podali v tako velike stroške za zabavo doma. No ja, lahko pa tudi.

Elektronski pikado
Elektronski pikado poznamo vsi, saj ga vidimo v praktično vsaki gostilni.

Elektronski pikado si lahko privoščite tudi v precej pomanjšani, a še vedno tekmovalno popolni obliki. Cenovno ugoden nakup se bo izkazal za zadetek v polno, saj boste imeli kar naenkrat na steni doma razvedrilo vedno na dosegu roke. Igranje pikada je izjemno sproščujoče in hkrati družabno.

V tarčo elektronskega pikada boste metali puščice s plastičnimi konicami, zato vam predlagamo, da ob nakupu poskrbite še za zalogo le-teh, saj se rade lomijo. Elektronski pikado pa je tako zelo priljubljen tudi zato, ker nam ob igranju ni potrebno pretirano seštevati in odštevati, saj to počne namesto nas.

Pikado iz plute

Čeprav bi na prvi pogled dejali, da gre za nekoliko cenejši nakup, pa temu ni vedno tako. Določeni elektronski pikadi so na voljo zares poceni, hkrati pa je pikado iz plute znan kot »profesionalni«. V to tarčo boste metali puščice z jekleno konico, prav tako pa boste morali metati nekoliko drugače, saj se ob prerahlem metu puščica ne bo zadrla v tarčo.

Tovrstni pikado je znan kot originalni oziroma izvorni pikado. Žal boste morali ob metanju puščic v to tarčo rezultate seštevati sami. Na tekmovanjih, kjer se uporablja tarča iz plute, je prisoten sodnik, ki šteje namesto igralcev. In seveda pazite na stene in tla, saj si tam verjetno ne želite nešteto drobnih luknjic.

Kako se igra pikado?

Najpriljubljenejši igri pri pikadu sta vsekakor 301 in 501. Odvisno od izbire je cilj igralcev, da s čim manj meti dosežejo ta rezultat. Še posebej elektronski pikado pa pozna celo kopico najrazličnejših iger, katere enostavno izberete s pomočjo programa, ki ga vsebuje.

Tarča na pikadu je sestavljena iz števil 1 do 20, vsako število pa ima možnost podvojitve ali potrojitve v primeru, da zadenemo manjše okence ob robu tarče ali še nekoliko manjše bolj proti sredini. Tako za najvišji dosežek ob metu treh puščic velja 3×20=160. Kot se za tarčo spodobi, ima na sredini tudi tako imenovan »bull« ali po naše »center«, ki šteje za 50, rob okoli njega pa prinaša 25 točk.

Nekaj je gotovo. Ob igranju pikada vam nikoli ne bo dolgčas, prijatelji pa bodo vedno veseli vašega povabila na obisk.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave