DomaProsti čas5 zanimivih afriških glasbil: jih že poznate?

5 zanimivih afriških glasbil: jih že poznate?

Afrika je dežela bogate kulturne raznolikosti, ki odraža svojo dediščino skozi ples in pesem, pa tudi skozi osupljivo raznolikost glasbil. Afriška povezanost z ritmom in zvokom se odraža v številnih tradicionalnih glasbilih, ki izvirajo iz različnih afriških regij.

Mnoga od teh glasbil niso le glasbena orodja, ampak imajo tudi močan kulturni in ritualni pomen. V nadaljevanju bomo raziskali fascinantni svet afriških glasbil, ki nosijo zgodbe, tradicije ter neprecenljivo dediščino, obenem pa pogledali tista, ki so nam na dosegu rok.

1. Udu boben

Udu je tradicionalni boben, ki izvira iz Zahodne Afrike, predvsem iz Nigerije. Običajno ima obliko dveh votlih posod, povezanih skupaj. Večja posoda, ki je spodnji del, predstavlja resonančni del bobna, medtem ko manjša posoda, nameščena na vrhu, služi kot pokrov ali membrana. Ta membrana ima lahko odprtino ali več lukenj, kar vpliva na zvok, ko igralec udari ali potrka po glasbilu.

Udu boben Udongo II Latin Percussion
Udu boben Udongo II Latin Percussion — Symphony.si

Glasbenik običajno igra tako, da drži boben med koleni ali na tleh ter udarja s prsti in rokami po zgornji membrani. Različna mesta udarcev in način igre ustvarjajo različne zvoke in ritmične vzorce. Udu boben je znan po svojem toplem in resonančnem zvoku ter ima pomembno vlogo v afriški glasbeni tradiciji, zlasti v ritmičnih skupinah in pri izvajanju tradicionalnih plesov.

2. Dežna palica

Dežne palice, prepoznavne kot afriška tolkala, nosijo v sebi mistično sposobnost posnemanja naravnih zvokov dežja. Njihova izvirnost se najpogosteje razkrije skozi izdelavo iz bambusovih palic, kjer vsak udarec oživi še bolj pristen zvok, ki vas popelje v imaginarni dežni gozd.

Dežna palica Gewa Kamballa
Dežna palica Gewa Kamballa — Symphony.si

Občutek naravnosti in preprostosti se ohranja tudi v domačih izvedbah, izdelanih iz papirnatih tulcev, ki kljub svoji preprostosti neizmerno obogatijo zvočno kuliso. Prav te domače različice poudarjajo kreativnost in prefinjenost ter povezujejo ljudi z naravnimi ritmi, ki jih lahko izkusimo ob dežju.

3. Šekere

Šekere je tradicionalno glasbilo, ki izhaja iz Zahodne Afrike in se je razširilo v različnih glasbenih zvrsteh po svetu. Sestavljeno je iz niza posušenih buč in kroglic, pritrjenih na vrv ali mrežo, ki tvori ročaj. Glasbenik običajno drži shekere za ročaj in nato pretresa ali zamahuje z glasbilom v ritmičnem vzorcu.

Šekere Latin Percussion Jim Greiner
Šekere Latin Percussion Jim Greiner — Symphony.si

Zvok, ki ga ustvarja šekere, ima bogat in kompleksen karakter, zaradi česar je vsestransko uporaben v številnih glasbenih žanrih, vključno z afriško, latinskoameriško, karibsko in svetovno glasbo. Šekere je glasbilo in orodje za izražanje ritma, poudarjanje melodij in ustvarjanje živahnega zvočnega okolja v glasbeni skupini. Modernejše izvedenke so izdelane iz steklenih vlaken in keramike.

4. Bullroaer

Bullroarer je sestavljen iz ravne plošče ali palice, ki se vrti okoli vrvice ali traku, s čimer ustvarja značilen brneč in globok zvok, ki ga je mogoče slišati na dolge razdalje. Vizualno bullroarer običajno predstavlja preprost kos lesa ali plute, včasih izrezljan v določeno obliko, s pritrjeno vrvico na enem koncu. Glasbenik nanj igra tako, da drži vrvico in z vrtečim gibanjem povzroči, da se plošča ali palica vrti okoli svoje osi.

Bullroaer Kamballa Gibraltar
Bullroaer Kamballa Gibraltar — Symphony.si

Hitrost vrtenja in kot, pod katerim je držan, vplivata na zvok, ki ga ustvarja bullroarer. Glasbilo je značilno za uporabo v ritualih, obredih in glasbenih nastopih nekaterih avtohtonih skupnosti. Njegov zvok se pogosto povezuje z duhovnostjo ali mističnim pomenom, ki ima pomembno vlogo v kulturnih kontekstih.

5. Caxixi

Caxixi je tolkalo, sestavljeno iz zaprte košare z ravnim dnom, napolnjene s semeni ali drugimi majhnimi delci. Okroglo dno je tradicionalno izrezano iz posušene buče. Caxixi je posredno udarni idiofon.

Ghana Caxixi Gibraltar Kamballa
Ghana Caxixi Gibraltar Kamballa — Symphony.si

Zvok se spreminja s spreminjanjem kota, pod katerim se trese caxixi, kar določa, ali vsebina udarja ob trsni koš (mehkejši zvok) ali trdo dno (glasnejši, ostrejši zvok). Najdemo ga po vsej Afriki in Južni Ameriki, pa tudi v Braziliji in na Kubi, kjer se uporablja pri uprizarjanju obreda.

Čeprav bi morda mislili, da afriških glasbil v Sloveniji ni mogoče kupiti, na srečo vendarle ni tako. V glasbeni trgovini Symphony International d.o.o. so na voljo vsa zgoraj opisana afriška glasbila, pa tudi nekatera druga, ki jih lahko kupite zase ali jih podarite kot izjemno izvirno darilo.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave