DomaProsti čas5 znakov, da je z vozilom nekaj narobe

5 znakov, da je z vozilom nekaj narobe

Vozniki morajo biti pozorni na znake, ki jih opozarjajo, da je z njihovim avtomobilom nekaj narobe. Nekateri znaki so zelo očitni, medtem ko so drugi lahko bolj skriti in težje opazni. Prepoznavanje teh znakov je ključnega pomena za preprečevanje večjih težav in za zagotavljanje varne vožnje.

Zagotovo pa velja biti pozoren na spodnjih pet znakov, da je z vozilom nekaj narobe, ukrepati čim prej in seveda ustrezno. S pravočasnim ukrepanjem lahko namreč preprečimo precej večje težave, višje stroške in celo morebitno nezgodo.

1. Obvestila na armaturni plošči

Svetlobni opozorilni znaki, ki se pojavijo na armaturni plošči, so med najbolj prepoznavnimi znaki, ki voznike opozarjajo na težave z vozilom. Ti znaki lahko nakazujejo težave z motorjem, zavornim sistemom, elektroniko, zračno blazino in drugimi sistemi.

Če se prižge glavna rdeča lučka, pomeni, da gre za nekaj hujšega in je potrebno nemudoma ustaviti avtomobil ter ga pregledati. Če se prižge oranžna lučka, to navadno pomeni, da je treba preveriti določen del vozila in odpraviti težavo v najkrajšem možnem času. Vse o pomenu teh svetlobnih obvestil in znakov najdete v servisni knjižici avtomobila. Če te slučajno nimate, preverite na spletu.

2. Težave z zavorami

Težave z zaviranjem so lahko zelo nevarne, zato je pomembno, da vozniki prepoznajo znake, ki nakazujejo, da je s sistemom zaviranja nekaj narobe. Ena od glavnih težav je občutek, da zavorne ploščice ne opravljajo več svojega dela, kar se kaže na različne načine.

Težave z zaviranjem
Če občutite težave z zaviranjem, čim hitreje obiščite avtoservis.

Običajno z ropotanjem ali škripanjem zavornih kolutov pri zaviranju. Drug znak je daljši zavorni hod ali občutek, da zavore ne delujejo tako dobro kot običajno. V primeru, da opazite katerega od teh znakov, je pomembno, da takoj preverite zavorni sistem in se v najkrajšem času oglasite pri avtomehaniku.

3. Težave z delovanjem motorja

Težave z motorjem so ena od najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo vozniki. Znaki težav z motorjem so lahko različni, od tega, da motor ne vžge, do nenavadnih zvokov, vibracij in izgube moči. Če motor ne vžge, je lahko vzrok tudi prazen akumulator, težave z zaganjalnikom ali kaj drugega.

V primeru nastanka nenavadnih vibracij ali izgube motorne moči je pomembno, da se v najkrajšem času oglasite pri svojem avtomehaniku. Če se vam to pripeti na avtocesti, skušajte čim prej zapeljati z nje in poiskati prvi servis za avtomobile.

4. Neobičajni zvoki

Če med vožnjo zaslišite nenavadne zvoke, kot so cviljenje, škripanje, tresenje ali ropotanje, je to znak, da z vašim avtomobilom ni vse v najlepšem redu. Takšni zvoki običajno kažejo na težave z različnimi deli avtomobila, kot so zavore, kolesa, vzmetenje ali menjalnik.

Neobičajni zvoki v avtomobilu
Tudi neobičajni zvoki v vozilu so znak, da bo potrebno obiskati avtoservis.

Ob pojavu nenavadnega zvoka le-tega locirajte in ga poskusite že preko telefona čim bolje opisati svojemu avtomehaniku, da bo lažje ugotovil, kje je težava. Vsekakor pa ga kar najhitreje obiščite.

5. Neobičajni vonji

Ste med vožnjo nenadoma zavonjali neobičajen vonj? To lahko pomeni, da se v avtomobilu dogaja nekaj, kar zahteva takojšnjo pozornost. Vonj po zažganem olju lahko kaže na puščanje olja, medtem ko vonj po spajanju kovine navadno kaže na pregrevanje motorja ali zavor. Če zavonjate karkoli nenavadnega, vozilo ustavite na varnem mestu in preverite, kaj se dogaja.

Redno vzdrževanje vozila pri avtomehaniku

V primeru, da se na poti srečate z enim ali več zgoraj omenjenimi znaki, ne odlašajte s obiskom avtomehanika. V prvi vrsti pa vozilo varno ustavite in preverite lokacijo ropota, poiščite mesto, od koder se vije neprijeten vonj, in pokličite avtomehanika ter ga seznanite s svojimi ugotovitvami.

Na ta način vam bo lahko dal prvi nasvet. Povedal vam bo, ali lahko nadaljujete pot do servisa ali raje ne, ter ali je čas za vlečno službo. Sčasoma namreč lahko majhne težave prerastejo v večje, drage popravke, zato je bolje, da jih rešite takoj.

Z rednim vzdrževanjem in pravočasnim odkrivanjem težav boste podaljšali življenjsko dobo svojega avtomobila in močno zmanjšali stroške popravil.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave