DomaProsti časKako deluje gramofon in kako izbrati pravega?

Kako deluje gramofon in kako izbrati pravega?

Gramofon je naprava, ki se uporablja za predvajanje zvoka, posnetega na gramofonski plošči. Deluje na mehanski način, kjer igla sledi brazdi na plošči, ki je predvajana, in pretvarja gibe v zvočne signale. Gramofoni so bili pred prihodom digitalnih predvajalnikov izjemno priljubljeni, njihova priljubljenost pa v zadnjem času znova narašča.

Pravi ljubitelji in poznavalci glasbe zatrjujejo, da se največ kakovosti zvoka pridobi prav na ta način. Če ste ljubitelj dobre glasbe in znate v njej uživati, bo nakup gramofona za vas zagotovo prava odločitev. A kako izbrati pravega, ko pa jih je na trgu tako veliko?

Čarovnija iz škatle

Ko se gramofonska plošča postavi na gramofon, se ta začne vrteti z določeno hitrostjo. Na gramofonski roki je nameščena igla, ki se spusti na ploščo, nato igla sledi brazdi na plošči in se premika vzdolž nje. Gibi igle se prenašajo na gramofonsko roko, ki ima vgrajene električne senzorje, in sproži električne signale. Ti so enaki zvočnim signalom, zapisanim v brazdi na plošči, in čarovnija se zgodi.

Gramofon American Audio TTD 2400 USB MKII
Gramofon American Audio TTD 2400 USB MKII — Symphony.si

Električni signali se nato pošljejo v gramofonski ojačevalnik, ki signal okrepi, nato pa se prenese na zvočnike, ki pretvorijo električni signal nazaj v zvok. Hitrost vrtenja gramofonske plošče je običajno 33 1/3, 45 ali 78 obratov na minuto, odvisno od vrste plošče. Izbira ustrezne hitrosti je pomembna, saj nepravilna hitrost lahko spremeni ton in hitrost predvajanega zvoka.

Razlike v kakovosti gramofonov

Kakovost zvoka, ki ga proizvaja posamezen gramofon, je odvisna od kakovosti igle in gramofonskega sistema. Dobro vzdrževan gramofon in kakovostni pripomočki lahko zagotovijo visokokakovosten zvok in užitek ob poslušanju glasbe iz gramofonskih plošč.

Če kje, potem na tem področju gramofonov cena pomeni določeno informacijo o tem, kaj boste z nakupom gramofona prejeli. Čeprav so na voljo že sila poceni gramofoni, pa boste mnogo bolj zadovoljni z izdelkom, ki stane nekoliko več in ponudi veliko več.

Ročni ali avtomatski gramofon?

Eno pogostejših vprašanj se nanaša na izbiro sistema za predvajanje plošč. Ročica z iglo je lahko namreč avtomatska in se po pritisku na gumb samodejno spusti na ploščo ter tudi umakne, ko je plošča pri koncu. Elegantno in zaželeno, vendarle pa ne za vse.

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster
Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster — Symphony.si

Potem je na voljo sistem z ročnim obvladovanjem. Mnogi bi pomislili, da gre za cenejšo opcijo, a je treba ob tem dodati, da so tisti najbolj kakovostni gramofoni opremljeni prav z ročnim sistemom, saj ta ljubiteljem tovrstnega predvajanja glasbe omogoča ves nadzor in posebne občutke.

Lahko pa izberete denimo polavtomatski sistem, pri katerem ročico na ploščo spustite vi, se udobno namestite na kavč ali fotelj in se prepustite užitkom. Po končanem predvajanju glasbe se ročica sama dvigne s plošče in se prestavi v začetni položaj.

Kakšen je sodoben gramofon?

Najboljši gramofoni so lahko tudi precej starejšega letnika izdelave in še vedno ponudijo kristalno jasne in globoke zvoke. So zelo cenjeni in dokaj dragi. Navadno se znajdejo v rokah ljubiteljev in pravih avdiofilov. Sodobni gramofoni delujejo po enakih principih, a so vendarle lahko precej različni.

Gramofon Numark PT-01 Scratch
Gramofon Numark PT-01 Scratch — Symphony.si

Kot je pričakovati, boste na določenih našli tudi USB vhod, kar je za mnoge pravi greh, in celo vgrajen radijski sprejemnik. Obstajajo še posebni kovčki, ki prostoru dodajo svoj šarm in vsebujejo vse, kar je potrebno za predvajanje gramofonskih plošč. Tudi zvočnike.

Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave