DomaProsti časKako izbrati prave smuči za otroka?

Kako izbrati prave smuči za otroka?

Izbiri smuči običajno posvečamo precej pozornosti. Vemo, da nakup opreme za smučanje ni ravno poceni, obenem pa se zavedamo, da nam lahko samo primerno izbrane smuči prinesejo največjo mero užitka in varnosti na belih strminah. Nič drugače ne sme biti pri izbiri smuči za najmlajše družinske člane. Na snegu morajo, tako kot vi, uživati tudi oni.

Otrokom, predvsem začetnikom, nikakor ne smete izbrati predolgih smuči. Daljše smuči so bistveno težje vodljive, kar malčku lahko povzroča precej preglavic. Načelo za primerno izbiro dolžine je sila preprosto: smučko postavimo ob otroka, vrh smuči pa mora segati nekje med njegovo brado in nosom. Bolje, da je smučka bližje nosu – raje kak centimeter manj kot več.

Različne vrste smuči

Na voljo je več tipov otroških smuči. Če bo otrok z njimi le redko smučal po pobočjih, je najbolje izbrati kar preproste in cenovno ugodnejše smuči. V nasprotnem primeru lahko kupite tudi napredne in hitrejše smučke. Te bodo otroku zagotavljale uživanje v podvigih na belih strminah.

Otroške smuči Elan Maxx JRS (2023)
Otroške smuči Elan Maxx JRS (70-90cm) + vezi EL4.5 — Extremevital.com

V specializiranih trgovinah s smučarsko opremo so na voljo otroške smuči različnih velikosti – v razponu od 70 do 149 centimetrov. Izbirate lahko med smučmi za najmlajše kot tudi med smučmi za nekoliko starejše otroke.

V branje priporočamo: Vodič za nakup otroških smuči

Robniki in upogljivost

Poleg dolžine imajo pomembno vlogo pri smučeh za otroka tudi robniki in upogljivost. Robniki morajo biti pred vsako sezono dovolj dobro nabrušeni. Ta del smuči, ki predstavlja oporo, naj bi otrok ob drsenju smuči ter sprotnem zavijanju in ustavljanju dobro čutil. Spodrsavanje zaradi obrabljenih robnikov ni prijetno za odraslega, kaj šele za otroka.

Otroške smuči Elan Jett JRS (2023)
Otroške smuči Elan Jett JRS (100-120cm) + vezi EL4.5 — Extremevital.com

Z upogljivostjo ni nič drugače. Nanjo smo pozorni odrasli, pri otrocih pa primerna upogljivost igra še toliko pomembnejšo vlogo. Če je otrok večji, naj bodo njegove smuči mehkejše. Obenem morajo biti torzijsko stabilne, da ne bi pri obremenjevanju v zavojih ter pri ustavljanju zdrsavale.

S čim se mora ujemati sredina čevlja?

Sredina otroškega čevlja za smučanje se mora ujemati s številčno skalo na smučeh oziroma vezeh. Vzmet vezi mora biti nastavljena na primerno težo malčka. V nasprotnem primeru se vez lahko prehitro odpne ali pa se ne odpne tedaj, ko je to nujno potrebno, torej pri padcu.

Otroški smučarski čevlji Roces IDEA UP (2023)
Otroški smučarski čevlji Roces IDEA UP — Extremevital.com

Kako pa je z velikostjo smučarskih čevljev oziroma pancerjev za otroka? Pozorni moramo biti predvsem na to, da je v čevlju še vedno dovolj prostora za miganje s prsti ali za dodatne nogavice, ko je malček v smučarskem položaju. Pri izbiri otroških smučarskih čevljev naj vam pomaga prodajalec v trgovini z zimsko športno opremo.

Preostala otroška oprema za smučanje

Ko boste za svojega malčka izbrali primerne smuči in pancerje, je na vrsti še preostala smučarska oprema. Med drugim boste morali izbrati tudi primerne smučarske palice. Za malčke je značilno, da na začetku svoje poti na belih strminah zelo radi spreminjajo odnos do smučarskih palic. Nekateri se bolje počutijo brez njih, spet drugi jih želijo imeti ves čas ob sebi.

Otroške smučarske palice Leki WCR Lite SL 3D (2023)
Otroške smučarske palice Leki WCR Lite SL 3D — Extremevital.com

Dokler je otrok na smučeh povsem stabilen in uživa, je lahko tudi brez njih, a jih morate imeti vedno s seboj. Tudi pri izbiri smučarskih palic velja, da je treba izmeriti njihovo dolžino. Malček mora narobe obrnjeno palico prijeti tik pod krpljo. Prava dolžina se ugotovi tako, da otrokov komolec tvori pravi kot.

Večjo pozornost je potrebno nameniti še smučarski čeladi in prilegajočim se očalom. Čelada ne sme biti pretesna, prav tako ne preveč ohlapna. Izbrati je treba lahek in zračen model. Takšnega, ki ponuja možnost nastavitve notranje obloge in posledično tudi velikosti.

Otroci morajo biti na smučanju toplo oblečeni. Priskrbeti jim je treba tudi primerna smučarska oblačila. Kombinezon ali bunda ter hlače so obvezna oprema. Seveda pa poskrbite tudi za tople nogavice. Saj veste, kaj pravijo: “Če vas zebe v stopala, vas kmalu začne mraziti po vsem telesu.”

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave