DomaDom in vrtKako učinkovito zaščititi les?

Kako učinkovito zaščititi les?

Les je ves čas del našega življenja. Imamo ga doma, iz njega gradimo in uživamo v toplini, ki nam jo ponuja. A za les je treba ustrezno skrbeti, sicer je kaj hitro lahko na udaru vlage, škodijo pa mu tudi pretirane temperaturne spremembe in vremenski vplivi.

K sreči obstajajo izdelki in načini, s katerimi lesene površine zaščitimo do te mere, da jim praktično nič od naštetega kar dolgo časa ne more do živega. Če za les pravilno skrbimo, lahko rečemo, da gre za material, ki je večen in še kako hvaležen.

Kako nanesemo olje na les?

Ena najboljših rešitev pri zaščiti lesa so olja za les. Z oljem bomo seveda les zaščitili pred zunanjimi vplivi, vendarle pa ni vseeno, s katerim oljem zaščitimo katero vrsto lesa. Kaj hitro se zgodi, da ta dobi povsem drugačen ton barve, kot bi naj ga imel.

Olje za les TEKNOS Woodex Wood Oil
Naravno olje za les TEKNOS Woodex Wood Oil — Barvajmo.si

Zato je najboljši nasvet, da imamo ob sebi pred nanašanjem zaščitnega olja kakšen košček enakega lesa, ki predhodno ni bil premazan z oljem. Odvisno od tega, ali je bil les predhodno že obdelan ali pa je morda surov, bo potrebno nanesti različno število slojev olja.

Katero olje uporabiti?

V primeru, da smo se namenili premazati leseno površino, ki je bila nekoč že zaščitena z oljem za les, je najbolje, da nadaljujemo z isto vrsto olja. Kadar je posredi surov neobdelan les, pa je izbira zaščitnega olja povsem prosta. V primeru, da olje ne daje prave nianse, ga lahko obarvamo.

Olje za les TEKNOS Woodex
Olje za les TEKNOS Woodex — Barvajmo.si

Prav obarvano olje ščiti tudi pred UV žarki, kar je še kako pomembno pri zaščiti lesa na zunanjih površinah, kjer je ves čas izpostavljen vremenskim vplivom in spremembam. Poznamo tudi brezbarvno olje, ki pa povzroča sivenje lesa in ga ne uporabljamo na vrtu ali pri zaščiti lesene pasje ute.

Katere površine premazujemo z olji za les?

Olja nanašamo na notranje in zunanje lesene površine. Pri notranjih seveda na ta način zaščitimo talne obloge pred poškodbami s čevlji, kamenčki in denimo krempeljci domačih ljubljenčkov. Na zunanjih površinah pa je les še toliko bolj na udaru. Z izdelki serije TEKNOS bo les takšen, kot mora biti.

Olje za les TEKNOS Woodex Aqua Wood Oil
Olje za les TEKNOS Woodex Aqua Wood Oil — Barvajmo.si

Zaščitimo seveda tudi lesene stopnice, ograje, vrata in različna stojala. Pod hudim vplivom vremenskih sprememb in morske vode so denimo leseni pomoli na plažah. Poznamo tudi posebna olja za trdi les. Pred oljenjem lesa površine temeljito očistimo in posušimo, na lesu ne sme biti nobenih prašnih delcev, maščobe ali drugih nečistoč. Nanašamo ga s krpo, valjčkom ali čopičem, lahko pa uporabimo tudi tehniko brizganja ali potapljanja.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave