DomaDom in vrtKatera orodja potrebuje domači mojster?

Katera orodja potrebuje domači mojster?

Morda ste odlični v delavnici in lahko rečete, da ste zelo spretni z rokami, ali pa ste v tem nekoliko bolj povprečni. Seveda so tudi ljudje, ki se ne ponašajo s kakšnimi spretnostmi niti z veseljem do ustvarjanja ali morda popravljanja določenih reči v svojem domu.

Vsekakor pa obstaja nek osnovni nabor orodja, ki ga mora imeti doma vsakdo. Hitro pride do kakšnih visečih vrat na kuhinjskem elementu ali popusti vijak na ročaju ponve, pri sebi pa nimamo niti najbolj osnovnega izvijača, s katerim bi v trenutku rešili nastalo zagato. In katero je tisto osnovno orodje za vsak dom?

Vsak je lahko mojster, če ima pravo orodje

Na vsak način lahko rečemo, da v nek osnoven nabor orodja sodi izvijač. In ne zgolj en. Najbolje je imeti doma vsaj en navaden izvijač za vijake z eno zarezo, pa enega križnega za vijake s križno zarezo. Seveda bi bil najboljši nasvet, da imate vsaj dve ali tri različne velikosti obeh izvedenk. Za večje veselje pri uporabi pa se lahko odločite tudi za komplet baterijskega izvijača.

Vedno vam lahko zelo prav pridejo tudi povsem običajne klešče. Z njimi boste prijeli kakšen zoprn vijak ali matico, ki se ne bo želela odviti, ali pa skrajšali kakšno predolgo žičko. Omislite si ene povsem običajne klešče in ene s tanjšimi in ploščatimi čeljustmi, s katerimi boste prišli zraven tam, kjer vam s prvimi ne bo uspelo.

Kdo še rabi kladivo?

Presenečeni boste, kako velikokrat vam bo prišlo prav. Morda pri zabijanju žebljička v steno, na katerega boste obesili sliko svoje družine, ali pa morda v pomoč pri sestavljanju novega kosa pohištva. Dobro je imeti pri roki običajno kovinsko kladivo kot tudi tisto iz umetne mase, ki služi za udarjanje po materialih, ki bi jih kovinsko poškodovalo.

Kladivo
Kladivo vam bo zagotovo velikokrat prišlo prav – morda pri zabijanju žebljička.

Ko boste potrebovali kakšno novo luknjico v steni, leseni polici ali podobno, boste veseli, če boste imeli kje pospravljen baterijski vrtalnik. Danes so tovrstne napravice že dokaj poceni in dovolj kvalitetne ter enostavne za uporabo v vsaki roki. Potem pa je tu še nekaj iz tistega »nujnega« repertoarja. Vanj vsekakor sodita olfa nož in lepilni trak. Eden je lahko izolirni, s katerim oblepimo razgaljeno električno žico, in morda še eden klasičen selotejp.

Kompleti

V trgovini, namenjeni kupcem, ki iščejo vse za dom in vrt, boste z lahkoto našli tudi kakšne komplete orodij, ki bodo povsem zadostovali. Navadno gre za škatle, v katerih so lično pospravljena orodja iz zgoraj naštetega osnovnega paketa. V njih ne bi smelo manjkati izvijačev, klešč, kladiva, kakšne manjše žagice, vrtnih škarij, olfa noža in francoskega ključa, s katerim boste lahko odvili ali privili vijake različnih velikosti.

Na ta način boste imeli vsekakor vedno pri roki vsaj tisto najosnovnejše, kar boste potrebovali, da vam ne bo treba gledati povešenih vrat kuhinjske omarice ali razmajanega kuhinjskega stola. Vsak je lahko sam svoj mojster, le ustrezno orodje potrebuje.

Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave