DomaDom in vrtKako v boj proti vlagi?

Kako v boj proti vlagi?

Morda nanjo ne bi pomislili, a vlaga je ena glavnih sovražnic naših hiš, stanovanj in tudi zdravja. V prostorih, kjer se redno zadržuje vlaga, je pričakovati precej škode in nastanek zidne plesni. Kot verjetno veste, je zidna plesen ne le grda, pač pa tudi zelo nezdrava za našo sluznico in pljuča.

Pomembno je, da se ob morebitnem nastanku plesni čimprej ukrepa in zadevo sanira. Posebej pozorni moramo biti seveda v primerih, ko je nastanek zidne plesni pričakovati zaradi napačne izolacije, ali pa denimo v prostorih, kjer se ji enostavno ne moremo izogniti.

V prostorih, kjer je vlaga stalnica

Eno izmed zatočišč zidne plesni je vsekakor kopalnica. Še posebej v številčnejših družinah, ko se prhanja vrstijo eno za drugim, okna pa so ves čas zaprta. Če k temu dodamo še morebitno odsotnost prezračevalne naprave, je recept za težave kot na dlani.

Tudi kuhinje ne smemo izvzeti s tega seznama, saj se pri kuhanju v zrak sprosti ogromno pare in s tem tudi vode. Ta navadno pristane v vogalih in kotih, zato je prav tam največkrat opaziti nastanek zidne plesni. Rešitev za te težave je redno prezračevanje prostorov.

Po adaptaciji ali poplavi

»Se zgodi,« bi rekli. Počena cev ali morda kakšen hujši naliv, puščajoča streha, in že se po stropovih in stenah nabira vlaga. Če ne ukrepamo pravočasno, se razvije tudi zidna plesen, s katero pa imamo nato kar nekaj opravka, preden se je znebimo. Najboljši ukrep ob tovrstnih nesrečah je najem razvlažilcev zraka, ki bodo v nekaj dneh iz stanovanja odstranili vso odvečno vlago.

Plesen v stanovanju
Če vlage ne odstranimo pravočasno, se lahko pojavi zidna plesen.

Prav tako ostane veliko vlage v zidovih, kadar renoviramo stanovanje. Če recimo prebelimo vse prostore in nato ob navdušenju nad lepimi stenami pozabimo na količino vode, ki smo jo nanesli nanje, kaj hitro lahko opazimo tudi kakšen neželen madež plesni. Zato je potrebno beliti takrat, ko je moč odpreti okna in vrata ter dodobra posušiti in prezračiti prostore.

Napaka pri gradnji

Žal je tako, da se dogajajo tudi napake. Lahko gre za pomanjkljivo gradnjo ali pa za varčevanje z izolativnimi materiali, kar hitro vse skupaj podraži namesto poceni. Še ena od napak, ki vodijo do zadrževanje vlage v prostorih in plesni, so lahko plastična okna.

Stara lesena okna dihajo in zrak nemoteno kroži, prav tako novejša okna, ki imajo vgrajene sisteme za kroženje zraka. Ob izbiri napačnih oken pa se lahko pripeti, da boste morali zračiti precej pogosteje kot sicer, saj bodo vaše stanovanje neprodušno zaprla.

Kako pravilno zračiti stanovanje?

Vsekakor letnemu času primerno, a kljub vsemu redno in odmerjeno. Poleti imamo okna ves čas odprta zjutraj in zvečer, saj je čez dan prevroče. Na ta način bomo vsekakor zadovoljili potrebam po prezračevanju, pri čemer bomo v stanovanje spustili tudi dovolj svežega in s kisikom bogatega zraka.

Zračiti je potrebno tudi pozimi, le nekoliko drugače. Okna je najbolje odpreti nekajkrat na dan za največ 5 ali 6 minut, pri čemer poskrbimo, da ustvarimo prepih. Če bi zračili dlje, bi preveč ohladili stene, s čimer bi se povečal strošek za ogrevanje.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave