DomaProsti časTurna smuka - varnost in izbira opreme

Turna smuka – varnost in izbira opreme

Za turne smučarje so smučišča odprta vsak dan, ne glede na karkoli, le snega mora biti dovolj. Kadar so na urejenih smučiščih velike gneče ali pa so ta iz kakega razloga tudi zaprta, se želi veliko smučarjev preleviti v turne. Vse lepo in prav, a kar tako se turni smučar tudi ne postane.

Že res, da je spust po sveži beli odeji nadvse mamljiva misel, a pred tem je potrebno pomisliti še na nekaj drugih reči. Vsaj dve sta zelo pomembni. V prvo skupino vsekakor sodijo varnost, potrebno osnovno znanje ter fizična pripravljenost. V drugo pa definitivno ustrezna oprema.

Preden se odpravite na turno smuko, vam toplo priporočamo, da si preberete naš članek. Poleg tega preverite tudi prispevek z naslovom Nasveti za turno smučanje in izbira opreme na blogu športne trgovine Extreme Vital, kjer so tematiko obdelali od glave do pete.

Ljubezen na prvi pogled

Res je. Turno smučanje je lahko ljubezen na prvi pogled. Dovolj je že prikazana objava na katerem od socialnih omrežij ali predstavitev fotografij, morda kakšnega videa s strani prijatelja ali znanca. Nekatere v to ljubezensko razmerje zapeljejo oddaje o turni smuki, spet drugi se navdušijo kje drugje.

Smuči za turno smučanje Salomon Stance 96
Smuči za turno smučanje Salomon Stance 96 — Extremevital.com

Vsem pa mora biti vodilo, da se v turno smučanje spuščajo previdno in po korakih. Če s tovrstno aktivnostjo nimate še prav nobenih izkušenj, potem vam vsekakor toplo priporočamo, da se poučite o osnovah. Kje se takšne avanture odvijajo, kakšno okolje lahko pričakujete, vremenske razmere in nenazadnje tudi, koliko moči boste za ta podvig potrebovali.

Pri turni smuki ni prostora za udobje

Turni smučar se na vrh strmine ne pripelje z vlečnico ali sedežnico, pač pa mora do tja prilesti na lasten pogon. Ob tem pa mora s seboj tovoriti tudi kar nekaj dodatne opreme. V globokem snegu ne boste puščali samo svojih sledi, pač pa tudi ogromno energije.

Freeride smučarski čevlji Salomon Shift Pro 120
Freeride smučarski čevlji Salomon Shift Pro 120 — Extremevital.com

Smučarji, ki niso dovolj dobro fizično pripravljeni, s turno smuko ogrožajo svoje zdravje. Predstavljajte si, da nekako vendarle prilezete do vrha, potem pa vas čaka še izjemno zahteven spust v dolino. Globok sneg, lovljenje ravnotežja, izogibanje skalam, skoki, padci …

Spoznajte svojo opremo

Ni dovolj le, da se odpravite v trgovino in si kupite turne smuči in čevlje. Vedeti morate, kako in zakaj delujejo. Izbrati ustrezno opremo, se poučiti tudi o posebnih vezeh, ki vam bodo v kompletu s čevlji dovoljevale strme vzpone in hojo s smučmi. Vzemite si čas in se vsaj osnovno izobrazite o tem. Člankov na to temo boste na spletu našli več kot dovolj.

Lavinska oprema Pieps
Lavinska oprema Pieps — Extremevital.com

In zgoraj našteto še niti približno ni vsa oprema, ki jo turni smučar potrebuje. Tu so še ustrezne palice, pa kože za smuči in vse, kar sodi v kategorijo varnosti. Turna smučišča so neurejena in niso varovana, zato vam v primeru nezgode ne bo mogel nihče takoj priskočiti na pomoč. Precej tega boste morali postoriti sami.

Poučite se s pomočjo izkušenih strokovnjakov

Obiščite kakšno delavnico na to temo ali pa si vsaj oglejte posebne oddaje, morda predavanje preko spleta. Strokovnjaki in izkušeni turni smučarji vam bodo na ta način predali veliko potrebnega znanja. Tako s stališča smučanja v celem snegu kot tudi s stališča varnosti. Morda bo kdo rekel, da padec v globok sneg ni nevaren, a ne bi mogel biti dlje od resnice.

Na turne smučarje prežijo plazovi ter skrite ovire, kot so skale, prekrite z novo zapadlim snegom, in podobno. Poleg obvezne čelade je potrebno poskrbeti tudi za varnostno opremo, s katero si boste lahko rešili življenje ob morebitnem plazu. Lavinska žolna, sonda in lopata. Pa denimo plazovni nahrbtnik z zračnimi blazinami.

Pred odhodom v gore

Preden se odpravite na turno smuko, vsekakor preverite svojo opremo. Ne pozabite ničesar, kar turni smučar potrebuje. Preverite tudi vremensko napoved za področje, kamor se podajate. Prav tako se pozanimajte o debelini snežne odeje in kdaj je nazadnje padal sneg. Bodite pripravljeni na mehak, a tudi poledenel sneg. Ne podcenjujte narave in njene moči.

Sporočite družini ali prijateljem, kam greste ter kdaj se imate namen vrniti. Ne pozabite na mobilni telefon. Prav tako naj v nahrbtniku ne manjka kakšna rezervna majica, saj je povsem mogoče, da bo prvotna povsem prepotena že po vzponu na vrh. Naj vas ne zaslepijo vremenske razmere v dolini. Pričakujte, da bo na poti tako vroče kot mrzlo. Nekaj malega hrane in vode ali čaj v termovki pa že tako ali tako spada pod obvezno opremo.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave