DomaOdnosi in partnerstvoZdrav partnerski odnos ni le slepa zaljubljenost

Zdrav partnerski odnos ni le slepa zaljubljenost

Čeprav so tisti prvi dnevi, tedni in meseci, ko se dva zaljubita, naravnost sanjski, pa po tem obdobju nezadržno pride tudi naslednje. Daleč od tega, da bi napovedovali odnos brez ljubezni (ta je nujna), a nivo določenih hormonov v telesu se zniža in občutki se nekoliko spremenijo.

Takrat je še kako dobro, da sta partnerja na ta trenutek pripravljena in da se mu znata tudi prilagoditi. Morda ne bo več nenehnega pošiljanja sporočil ali »muckanja«, ko sta sama, a se bosta še vedno imela rada. V želji imeti zdrav partnerski odnos, pa je potrebno poskrbeti za določene zadeve.

Pogovorita se o prihodnosti

Ta trenutek bosta najlažje preživela tako, da vama bodo jasne reči okoli skupne prihodnosti. Življenje pod isto streho, deljenje obveznosti, finance, otrok in tako naprej. Pari, ki o tem ne spregovorijo dovolj zgodaj, imajo lahko precejšnje težave, ko napoči trenutek za pomembne odločitve.

Nekateri se ustrašijo velike odgovornosti, drugi dojamejo, da morda le še niso pripravljeni deliti z nekom vsega, kar imajo. Prav zato je še toliko pomembnejše, da so te reči razčiščene pred prihodom otroka, kar le še dodatno zaplete nastali položaj.

Delitev obveznosti in stroškov

Še kako pomembno je, da si partnerja pošteno razdelita tako obveznosti v njunem odnosu kot tudi finančni del skupnega življenja. V slednjega so zajeti stroški skupnega bivanja, položnice, hrana in vse, kar sodi k delu, ki je povezan z denarjem. Zakaj to izpostavljamo? Zato, ker se ogromno parov spre prav okoli financ.

Deljenje stroškov
Zelo pomembno je, da si partnerja pošteno razdelita obveznosti.

Tudi druge obveznosti niso nič manj pomembne. Od tistih banalnih, kdo bo odnesel smeti, do tistih, kdo bo kdaj kuhal, pospravljal in podobno. Nihče si namreč ne želi partnerja, ki poležava na kavču z daljincem v roki, medtem ko mora sam skrbeti za red v hiši, pripraviti kosilo ali oditi po nakupih.

Pokažita pripadnost

V partnerskih odnosih ne gre zgolj za zvestobo, ki kaže na to, da je tvoj partner zate edini na svetu. Pripadnost se kaže takrat, ko partner zapade v določene težave in mu drugi priskoči na pomoč. Ali pa v primeru, ko se nekoliko spre z nekom iz družine ali morda s sosedom. Pokažite, da mu stojite ob strani. Tudi v trenutkih, ko menite, da nima prav. S pogovorom lahko rešite tudi to.

Partnerja, ki sta pripadna drug drugemu, lažje krmarita svojo barko skozi življenje. Ne bojte se izraziti svojega mnenja, le storite to na uvideven način, kulturno skozi dialog. Ni prostora za egoizem in dokazovanje, kdo je boljši. Živita skupaj in uspeti vama mora skupaj. Dejansko pomeni poraz enega tudi poraz za drugega, a enako velja za zmago.

Ne pozabita na spolnost

Če smo omenili, da je eden izmed pogostejših krivcev za krize v partnerskih odnosih denar, velja podobno tudi za spolnost. Če ta šepa ali pa je te opazno manj iz meseca v mesec, lahko pričakujete težave. Ne glede s čigave strani, vsekakor na ta način pride do upada pozitivne energije, kar se precej hitro pozna v kvaliteti medsebojnih odnosov.

Prihaja do nezadovoljstva, manj komunikacije in morda celo do varanja. Tega si seveda nihče ne želi, zato je potrebno reagirati takoj. Kako? S pogovorom, seveda. Pogovorita se, zakaj je prišlo do trenutne situacije in kako rešiti nastalo težavo. Morda gre za nezadovoljstvo partnerja z nečim, kar se niti ne tiče spolnosti, a želi z odrekanjem le te svojemu partnerju pokazati svojo moč.

Spoštovanje, pripadnost in ljubezen!

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave