DomaPoselKako izbrati najboljši posel?

Kako izbrati najboljši posel?

Se pripravljate na samostojno poslovno pot, pa še ne veste, kako bi pričeli? Nekateri ljudje na poslovno pot vstopajo naravnost s končanega izobraževanja, kjer so se učili prav o tem, kako postati uspešen poslovnež. Spet drugi se za samostojno pot odločijo nekoliko kasneje ali pa povsem naključno.

Morda v ozadju že dlje časa tli želja zamenjati 8-urni delavnik v določeni službi, z urnikom po lastni izbiri in delom, ki bi ga opravljali z veseljem. Tudi to je seveda način, a nikakor to ne sme biti poglavitni razlog za tako veliko spremembo. Če želite uspeti na poslovnem področju, morate imeti najprej idejo za svoj posel.

Posel, vezan na izobrazbo

Če se ukvarjate z mizarstvom ali ste denimo voznik v nekem podjetju, ste prišli na idejo, da bi morda lahko to delo opravljali tudi kot podjetnik. Odprli bi podjetje in začeli novo poslovno pot v svoji branži. V zgoraj omenjenih primerih to pomeni, da mora mizar poskrbeti za svojo delavnico, stroje in ostalo potrebno opremo.

Voznik mora denimo kupiti primerno vozilo za opravljanje svojega dela. Taksist bo potreboval udoben avtomobil, prevoznik pa verjetno zanesljiv kombi ali tovornjak. Oba pa se morata zavedati še nečesa. Potrebovala bosta tudi stranke. Če teh nimata že od prej, bosta morala nekaj truda in sredstev vložiti v oglaševanje, da se bosta sploh prebila med konkurenco.

Imam idejo! Pa je zagotovo prava?

Tako so zaklicali že marsikateri pred vami, a jim velikokrat na koncu ni uspelo. Ideja je seveda pomembna, pomembno pa je o njej tudi dobro razmisliti in pošteno povedati, ali ste njene realizacije sposobni ali morda ne. Ideje se včasih slišijo sanjsko, vse dokler ne pogledamo na splet in ugotovimo, da so nas s podobnimi že prehiteli.

Ideja za posel
Še bolj pomembna kot sama ideja, je njena realizacija.

Spet druge ideje so morda vrhunske, a potrebujejo za realizacijo veliko finančnih sredstev, katerih pa ni na vidiku. Spet tretje ideje potrebujejo sodelovanje več ljudi z različnimi znanji. Jih boste lahko zaposlili in predvsem, jih boste lahko plačevali?

Zavedati se je potrebno, da je ideja že veliko, a do njene realizacije je po navadi še dolga pot. Potrebno je pripraviti dober in vzdržen poslovni načrt, zagotoviti finančna sredstva, kadre (v primeru, da posla ne boste zmogli opravljati sami) in seveda slediti svojemu načrtu.

Zgradite posel na temeljih vaših posebnih znanj

Morda bi bil to še najboljši nasvet vsem novim poslovnežem na trgu. Denimo, da posedujete posebna znanja, kot so izdelava unikatnega nakita, morda se odlično znajdete v vrtu, ste dobri v pisanju ali pa se spoznate na določen šport ter prepoznate mlade talente.

Vse to so posebna znanja, s katerimi lahko konkurirate na svojem področju. Seveda konkurenca že obstaja, morda pa ne pokriva celotnega področja, je površna, morda imate tisto nekaj več, kar vas bo postavilo prednje. Nikoli ne opustite svojih sanj, sledite jim, a naj vas tudi ne zavedejo.

Precej poslovnežev slepo sledi svojim sanjam, a konča klavrno. Prilagajajte sproti svoje cilje, prilagajajte poslovni načrt, učite se tako na napakah kot na uspehih. Svojih in drugih. Vse to vam bo prišlo prav na vaši poslovni poti. Predvsem pa svoje delo opravljajte s srcem in veseljem.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave