DomaDom in vrtKako shraniti zelenjavo z vrta?

Kako shraniti zelenjavo z vrta?

Če ste med ljubiteljskimi vrtičkarji, ki uživajo v svojih vrtovih in ob pogledu na plodove, ki obarvajo njihove gredice, potem vas vsekakor zanima, kaj s pridelkom storiti, ko je tega preveč za sprotno porabo. Poznamo kar nekaj načinov shranjevanja zelenjave, čeprav je še vedno najpriljubljenejši tisti s krožnika.

V primeru, ko pridelate več pridelka kot ga sproti potrebujete, pa je le tega seveda potrebno primerno shraniti. Če ga morda ne mislite razdeliti med sorodnike, sosede in prijatelje. Pa poglejmo, kaj vse je moč narediti z zelenjavo, ki zraste na domačem vrtu.

Zamrzovanje

Ena od najbolj priljubljenih oblik shranjevanja presežka zelenjave je vsekakor zamrzovanje. Pri tem je potrebno znati le to ustrezno pripraviti in jo zamrzniti pod določenimi pogoji. Ni dovolj vse skupaj zgolj potisniti v zamrzovalnik, saj način zamrzovanja odloča o kvaliteti zelenjave, ki jo bomo kasneje uporabili v svoji kuhinji.

Svetujemo vam, da zelenjavo pred zamrzovanjem skrbno očistite, odstranite morebitne poškodovane ali gnile dele in jo narežete v manjše kose, da bo tako zavzela kar najmanj prostora v vašem zamrzovalniku. Zelenjavo je pred zamrzovanjem dobro blanširati, saj s tem poskrbimo za uničenje potencialno škodljivih encimov, ki bi pridelek pokvarili.

Tega pa ne počnemo s paradižnikom ali sadjem. Pred zamrzovanjem se natančneje pozanimajte, kako pripraviti in shraniti posamezno vrtnino. Tako zamrznjeno hrano naj bi porabili v obdobju enega leta (raje prej), kar pa verjetno ne bo problem. Morda še podatek, da tako shranjena zelenjava izgubi nekaj vitaminov in drugih koristnih stvari, je pa ta minus manjši, če zamrzovanje opravimo hitro.

Vlaganje zelenjave

Navadno se zelenjava vlaga v steklene kozarce, napolnjene s kisom, slanico ali oljem. Odvisno od tega, kakšno ozimnico si želite pripraviti. Za vlaganje v kis se navadno uporablja alkoholni kis. Zelenjavo pred vlaganjem dobro očistite in po potrebi narežite na manjše kose.

Odvisno od vrste zelenjave, le-to vlagamo surovo ali pokuhano. Vedno napolnimo kozarce do nekaj centimetrov od roba, dolijemo kis in s kuhalnico potlačimo, da iztisnemo zrak iz kozarca. Kis bo poskrbel za bakterije in zagotovil, da bo zelenjava na varnem.

Pri kozarcih je potrebno biti pozoren na njihovo čistočo. Če želimo, da bo naša zelenjava tam na varnem pričakala zimo, morajo biti vsi kozarci sterilni. Najlažje to storimo tako, da jih steriliziramo s pomočjo vrele vode. Paziti je potrebno tudi pri pokrovčkih, če so bili ti že rabljeni. Morebitno umazanijo ali rjo je potrebno temeljito očistiti, preden z njimi zapremo kozarce.

Tako pripravljeni in napolnjeni kozarci bodo najbolj na varnem v nekem temnem prostoru, v katerem vlada stalna temperatura. Nobene potrebe ni, da bi jih shranjevali v kleti ali kje na hladnem. Le v temnem okolju naj bodo, saj svetloba uničuje koristne snovi v zelenjavi.

Pri vlaganju zelenjave vam bodo prišli prav še nekateri dodatki, kot so gorčična semena, lovorov list, sol in seveda nearomatiziran kis. Recepte za vlaganje posamezne vrste zelenjave pa boste zlahka našli na spletu.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave