DomaDom in vrtKako izbrati pravi žar?

Kako izbrati pravi žar?

Ste ljubitelj ali ljubiteljica žara, pa se izgubite v pestri ponudbi žarov na trgu? Nič nenavadnega, saj je na voljo zares pester izbor najrazličnejših žarov in pripomočkov za peko na prostem. V prvi vrsti se vprašajte, kaj je tisto, kar bi radi pekli, in seveda za koliko oseb.

Žar je še posebej priljubljen v poletnih mesecih, pa tudi sicer kadar je le na voljo dovolj prijetno vreme. Gre za neko vrsto družabnega in hkrati kulinaričnega dogodka, saj se okoli njega vedno zbere dobra družba, družina ali prijatelji. Že veste, kateri žar boste izbrali zase?

Plin ali oglje?

Gre za dilemo, ki za marsikoga to sploh ni. Zapriseženi ljubitelji žara bodo dejali, da ga ni čez žar na oglje, a seveda obstajajo določene potrebe, prednosti in pomanjkljivosti, ki na koncu odločajo. Če boste želeli tisti pristen, nekoliko prekajen vonj in okus mesa z žara, boste vsekakor morali seči po žaru na oglje.

Tisti, ki morda nimate na razpolago pravega prostora, kjer bi si to lahko privoščili, pa boste raje pogledali za žarom na plin. Takšen žar je namreč primeren tudi za na balkon ali pod nadstrešek, saj se vam ne bo potrebno bati, da bi vam pod streho ušla kakšna tleča iskra.

Ko se izkaže plinski žar

O tem vsekakor govorimo takrat, ko nam nekoliko primanjkuje časa ali pa imamo namen večkrat pripraviti kosilo na njem. Plin seveda precej hitreje segreje ploščo in peka se lahko prične. Prav tako boste na plinskem žaru lažje popekli zelenjavo, kot so jajčevci, bučke in podobno, saj se vam ne bo potrebno bati, da bi vam kaj padlo skozi rešetke na razbeljeno oglje.

Za peko na plinskem žaru ni potrebno biti kakšen žar mojster, saj se temperaturo uravnava z dotokom plina, kar pa je pri žaru na oglje precej zahtevnejša zadeva. Plinski žar je tudi enostavnejši za vzdrževanje, saj boste po koncu peke enostavno obrisali ploščo in se posvetili drugim rečem. Žar na oglje se mora najprej ohladiti, nakar je potrebno odstraniti dogorelo oglje in očistiti rešetko, na kateri smo pekli.

Žar na oglje za gurmanske užitke

Če ste eden tistih, ki v pripravi žara zares uživa, zna zakuriti in razbeliti oglje ter potem nad njim tudi ustrezno speči meso, je izbira jasna. Nekoliko več časa in vloženega truda vsekakor nagradijo pohvale in zadovoljno momljanje navdušenih jedcev.

Meso in zelenjava s tega žara imata nezamenljiv okus, enako pa je tudi v primeru, da na žaru popečete ustrezen sir ali ribe. Žar na oglje pride najbolj v poštev takrat, ko se peče za kakšen piknik ali praznovanje, ne pa ravno vsak dan, saj sama priprava vzame kar nekaj časa.

Za koliko ljudi boste pekli?

Odgovor na to vprašanje bo pomembno vplival na to, kako velik žar boste kupili. Ne želite si namreč peči na premajhni površini za več ljudi, saj tako pride do situacije, ko je pečenega mesa dovolj le za nekatere izmed njih, kar pa ni ravno najbolj prijetno.

Poleg tega, da žare delimo na plinske in tiste na oglje, pa poznamo tudi zaprte žare ali tako imenovane »smokerje«. Najboljši žari te vrste imajo ustrezno sestavo s pokrovom, na katerem je tudi merilec temperature, s katerim nadziramo potek peke, ter ustrezen zračnik za odvajanje dima oziroma dovajanje zraka.

Že veste, katerega boste izbrali?

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave