DomaPoselKdaj se odločiti za poslovni kredit?

Kdaj se odločiti za poslovni kredit?

Morda trenutno zadovoljivo poslujete, radi pa bi še razširili svoj posel, zaposlili nove ljudi, a vam trenutno finančno stanje tega ne dopušča. V medijih ste zasledili pozive podjetjem k najemu ugodnih podjetniških posojil in pričelo vas je mamiti, da bi se naročili na obisk v banki.

Ampak ali je pametno razmišljati v tej smeri, predvsem pa, kdaj je dobro razmišljati o najemu poslovnega kredita? Vsekakor so posojila na podjetje v nekaterih primerih smiselna, v drugih pa tudi nujno potrebna za preživetje samega podjetja. Kljub temu pa je o tem potrebno skrbno premisliti.

Vlaganje v razvoj in nadgradnjo

Vzemimo za primer podjetje, ki zadovoljivo posluje, ima nekaj zaposlenih in ustvarja dobiček. Ker deluje na področju, na katerem se uporablja določena mehanizacija oziroma tehnološka oprema, je seveda vitalnega pomena za podjetje, da je moderna in po kvaliteti zadostuje povpraševanju na trgu.

Pa če rečemo, da gre za manjšo tiskarno vizitk in nalepk, je jasno, da je redna strojna posodobitev vsekakor nujna za obstoj podjetja. V takšnem primeru je najem posojila vsekakor dobra možnost, vseeno pa je potrebno predhodno napraviti nekaj izračunov, koliko bo obresti posojila in v kolikšnem času se bo investicija poplačala.

Prišla je kriza

Tudi to je eden izmed precej pogostih razlogov, da se podjetje odloči za najem posojila. Ali je za krizo poslovanja kriva trenutna situacija na trgu ali morda napaka v poslovnem načrtu, kar je povzročilo negativno poslovanje? V obeh primerih je najem posojila ena izmed opcij, ki pristane na mizi.

Kredit podjetja
Upad prihodkov je ponavadi razlog, da se podjetje odloči za najem posojila.

A v teh primerih previdno! Dobro razmislite, ali ima vaš posel potencial, da se izvleče iz trenutne krize in za kaj točno boste v podjetju porabili denar, ki vam ga bo posodila banka. Če bo šlo zgolj za tekoče pokrivanje stroškov plač in nabave materiala ali celo za pokrivanje minusa, potem bo ta odločitev morda povzročila le še večje težave.

Na kratek rok nekaj olajšanja, potem pa kmalu vse več stresnih trenutkov in skrbi o tem, kaj bo prinesla prihodnost. Prepričajte se, da bodo prilivi v podjetju dovolj visoki za pokrivanje vseh potrebnih izdatkov kot tudi za redno plačevanje obrokov posojila. Banke namreč ne poznajo milosti, ko se zaide v težave.

Imate super idejo, potrebujete le še denar

Tudi v tem primeru nikar ne podlezite adrenalinu ali svojim čustvom, ki vas nagovarjajo k nevarnim dejanjem. Morda je vaša ideja zares dobra, se pa ne bo tako dobro odrezala na trgu. Vstop v poslovne vode s posojilom je vedno tvegana odločitev, ki se včasih obrestuje, velikokrat pa žal ne.

Morda je zadeva nekoliko manj tvegana, če želite vložiti finance v nek že utečen posel, ki potrebuje le še nekaj dodatne kapitalske vzpodbude, da se povsem razživi. Če imate pred tem pripravljen ustrezen poslovni in finančni načrt, potem je takšno posojilo lahko dober korak v pravo smer.

A nikoli pretirano ne hitite. Vzemite si čas, pogovorite se s poslovnim partnerjem, dodobra pretipajte tržišče in se posvetujte tudi z računovodjo. Le na ta način boste šli lahko naprej pozitivno nastrojeni in upravičeno optimistični glede nadaljevanja svoje poslovne poti.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave