DomaProsti časZakaj se odpraviti v naravo?

Zakaj se odpraviti v naravo?

Velikokrat slišimo izjavo v stilu »svet je ponorel«, h kateri lahko dodamo le še to, da tudi mi z njim. Obveznosti se nabirajo na naših ramenih, v službi od nas zahtevajo vse in še več, doma nas čakajo družinske obveznosti in zvečer samo še pademo v posteljo.

Velika napaka je, če pri vsem tem ne najdemo nekaj prostega časa zase. Takrat bi morali cel svet okrog sebe dobesedno odklopiti in se posvetiti samo sebi. Za preganjanje stresa in negativnih misli pa je odhod v naravo vsekakor ena najboljših in najcenejših možnosti.

Recite stresu NE

Vsakdo bi si moral na dan odtrgati kakšno urico ali dve za svoje notranje potrebe. Če pri rekreaciji iščete izgovore v smislu “predrago, nimam opreme, vzame preveč časa” in podobno, je povsem nasprotno v primeru, ko se odpravite v naravo.

Samo oblečete se vremenu primerno in se odpravite preko kakšnega travnika, v gozd ali morda v hribe. Že tisti prvi koraki vam bodo dali jasno vedeli, da je to tisto, kar ste tako močno potrebovali. V vašem telesu se bodo sprožili določeni procesi, ki bodo poskrbeli za izločanje snovi, ki bodo povzročile, da se boste počutili odlično.

Hoja ne pomeni, da boste utrujeni

Velika razlika je, ali hodite, ker morate, recimo v službi, ali pa hodite zato, ker vas sprehod po gozdu sprošča. Ob tem se boste naužili svežega zraka, izboljšala se bo prekrvavitev in vaši možgani bodo pričeli delovati na neki novi in višji ravni. Ob prihodu domov boste ugotovili, da je izginila celo utrujenost iz službe.

Sprehod v naravi
Sprehod v naravi bo poskrbel za boljšo prekrvavitev možganov.

Prav tako boste na ta način najlažje rekli NE stresu, ki se preko dneva nabira v vašem telesu. Stres je nevidni sovražnik vašega zdravja, ki ključno vpliva na to, kako se počutite, in na koncu pokaže svojo moč celo na fizični ravni. Stres nam nalagajo drugi, a smo zanj zaslužni tudi sami. Ne zahtevajte preveč od sebe.

Prilagodite se svojim sposobnostim

Nobene potrebe ni, da bi osvajali slovenske vrhove, če na to niste pripravljeni ali pa vas morda niti ne veseli. Že vzpon na sosednji hrib bo dovolj, da se boste počutili bolje. Povsem enako je s tekači. Tek sprošča in to je že dolgo jasno. A prav nobene potrebe ni, da bi se le zato udeleževali tekaških maratonov. Verjemite, ko boste nekaj časa redno hodili, bo telo samo od sebe zaklicalo, da si želi več.

Takrat vas bo potegnilo na daljše pohode ali višje hribe. In ob tem boste ves čas uživali čudovite razglede in čist zrak, ki bo polnil vaša pljuča. S tem pa ne boste naredili veliko dobrega zgolj zase, pač pa tudi za vse v vaši bližini. S svojo pozitivno energijo in sproščenostjo boste zagotovo blagodejneje vplivali na ljudi okoli vas kot pred tem, ko ste domov prihajali slabe volje.

Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave