DomaLepota in zdravjeVas mučijo suhe oči?

Vas mučijo suhe oči?

Suhe oči so velik problem modernega časa. Neprestano bolščanje v zaslon računalnika ali (še huje) mobilnega telefona povzroča tako imenovani sindrom suhih oči. Do tega pride zato, ker ob neprekinjenem strmenju v zaslon pred seboj pozabimo mežikati, to pa pomeni, da se oči ne čistijo redno in se tudi ne vlažijo dovolj.

Sindrom suhih oči pomeni dejansko pomanjkanje vlage v očeh. Čeprav se morda vse skupaj ne zdi sila problematično, pa so lahko simptomi, ki se pričnejo precej blago, v skrajnem trenutku tudi hudo nadležni. Sindrom suhih oči se določi s posebnim testom, a diagnozo navadno postavi zdravnik tudi brez tega.

Kako vem, da me mučijo suhe oči?

Kot rečeno, se v očeh pojavi neprijeten občutek suhosti. Morda se zdi celo, kot bi imeli v očeh mivko ali kakšno zrnce peska, ki nevarno reže po zrklu vsakokrat, ko zaprete oči. Prav tako ta sindrom s seboj prinaša še druge simptome. Eden teh je vsekakor pretirana občutljivost na svetlobo.

Solze so nujno potrebne, če želimo ohranjati zdravje svojih oči. V primeru, ko se naše mežikanje ustavi in se v očesu ne proizvede več dovolj solza, ki bi čistile in vlažile oko, nastopijo težave. Pa da ne bomo krivili zgolj moderne tehnologije. Sindrom suhih oči lahko povzročijo tudi naše prehranjevalne navade, morebitno zdravljenje ali alergije.

Zunanji dejavniki

Verjetno vam je že dobro znana situacija, ko pozimi zaskelijo oči, se pričnejo solziti, ali pa povsem obratno, postanejo suhe. Za suhe oči je kriv tudi hladen suh zrak in seveda veter. Prav tako na stanje naših oči vplivajo temperaturne spremembe.

Veter in suhe oči
Suhe oči velikokrat povzročita suh zrak in veter.

Te so še posebej izrazite jeseni in pozimi, ko iz hladnega zunanjega okolja vstopamo v ogrete prostore, v katerih je za nameček še izredno suh zrak. Do tega pride v kurilni sezoni, ko umetno dvigovanje temperature močno izsušuje zrak v prostoru.

Kako pomagati suhim očem?

Težave s suhimi očmi imajo tudi uporabniki očesnih leč, ki pa dobro vedo, kako pomagati svojim očem. V ta namen imajo pri sebi vedno »umetne solze«, kot se imenuje tekočina, ki se jo nakapa v suhe oči. Te kapljice so na voljo praktično povsod in so zelo uporabne. Je pa potrebno z njimi suhe oči navlažiti večkrat na dan.

Analize kažejo, da so žrtve suhih oči večkrat ženske kot moški, težave z njimi pa ima tudi veliko kadilcev, saj cigaretni dim vsekakor ne vpliva blagodejno na oči. Če teh težav še nimate ali pa se pojavljajo zgolj občasno, se spomnite večkrat na dan malce na silo mežikati.

Morda se sliši smešno, a na ta način boste zagotovo pomagali svojim utrujenim in suhim očem.

Klika.si
Klika.si
Vas pritegnejo zanimivi prispevki? Radi vsrkavate novo znanje in ste vedno veseli koristnega nasveta? V tem primeru bo spletni portal Klika.si za vas kot nalašč, saj stremimo h kakovosti, koristnosti in uporabnosti objavljenih vsebin. Prepričani smo, da boste našli veliko prispevkov, ki vam bodo tako ali drugače v pomoč.
DRUGI TRENUTNO BEREJO

Najnovejše objave